kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Koktajle – nazywane też „smoothie” robią furorę w świecie kuchni. W czym tkwi ich sekret? Są w końcu bardzo łatwe do przyrządzenia. Wystarczy zmiksować wybrane składniki, połączyć je z dodatkami i smakowity napój gotowy. Urok koktajli tkwi w ich różnorodności.

Można bowiem je podawać na słodko na bazie mleka, jogurtu lub lodów, wykorzystując do tego najróżniejsze owoce. Wybierzesz koktajl bananowo-brzoskwiniowy, koktajl truskawkowy, a może ten z owoców leśnych? Cennym dodatkiem do „smoothie” są syropy smakowe, wiórki kokosowe czy pestki słonecznika. Równie smaczne i zdrowe są koktajle z wykorzystaniem warzyw. Szpinakowo-jabłkowy, buraczano-malinowy, pomidorowo-cytrusowy lub z selera naciowego.

Możliwości jest mnóstwo, a każda kolejna wydaje się być lepsza i smaczniejsza. Takie pyszne napoje doskonale orzeźwiają w ciepłe dni. Ze względu na bogactwo witamin, koktajle są bardzo zdrowe i lekkostrawne. Napój ten będzie smacznym uzupełnieniem diety.

Do swojego menu powinny go zatem wprowadzić osoby, próbujące zgubić kilka kilogramów nadwagi.