kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Od wieki wieków ser wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do wielu dań. Króluje on praktycznie na wszystkich stołach świata, chociaż uważa się, że ojczyzną serowego specjału jest Francja. Tak czy inaczej, w swojej codziennej kuchni, warto skorzystać z tego dobrodziejstwa.

W zależności od tego, z jakim rodzajem sera mamy do czynienia, może on nam posłużyć do różnych celów. Oto kilka propozycji. Twaróg możesz użyć jako nadzienie do pysznych roladek z suszonych pomidorów.

Ser camembert ciekawie wygląda usmażony w panierce z płatków kukurydzianych i podany z konfiturą z żurawiny. Delikatne sery, jak np. kozi czy mozarella idealnie komponują się z sałatkami z lekkich warzyw.

Twardy ser żółty dobrze jest wykorzystać jako nadzienie w roladkach z kurczaka. Parmezam doskonale nada się do posypania wszelkich rodzajów spaghetti. Sery pleśniowe czy topione możesz użyć do przyrządzenia pysznej zupy serowej.

Sery zawierają sporo wapnia, są więc zdrowe. Pamiętaj jednak, że sery żółte nie są produktami lekkostrawnymi ani też niskokalorycznymi. Warto mieć to na uwadze, aby nie nadużywać ich w codziennym menu.

 .