kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia europejska – królestwo rozmaitości
restauracja jarocin

Niektórzy uważają, że kiedy na terenie Europy coraz powszechniejsze stają się działania Unii Europejskiej, wszelkie odrębne kultury dążą do ujednolicenia. Ma to prowadzić do wymieszania się, a następnie upodobnienia zwyczajów i tradycji kultywowanych w różnych krajach. Trudno jednak odnieść te słowa do różnorodnej kuchni, z którą mamy do czynienia na tym kontynencie. Najpopularniejsze dania i składniki potraw w dużej mierze uzależnione są od szerokości geograficznej. Właśnie dlatego na terenie Europy możemy spotkać się zarówno z lekkostrawną, śródziemnomorską gastronomią, jak i z tłustymi czy mącznymi daniami.

Niemal każdy kraj może poszczycić się własnymi, charakterystycznymi potrawami. Znaczna ich część jest rozpoznawalna na całym świecie i chętnie serwowana w wielu restauracjach. Zdarza się jednak również, że niektóre kuchnie są na tyle mało popularne, że nie potrafimy przypisać ich ojczyźnie żadnej potrawy. Czasami jednak warto się im przyjrzeć. W kuchni europejskiej nie sposób jest znaleźć cechy, które byłyby charakterystyczne dla wszystkich regionów.

Specyficzne dania, składniki czy przyprawy pojawiają się raczej w obrębie danego kraju.