kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

W Polsce, wraz z ukończeniem żniw, zawsze przychodził czas na dożynki, czyli największe święto rolników. Dożynki obchodzi się po ukończeniu wszelkich prac na roli, a zwłaszcza po zebraniu zbóż. Dożynki są zwyczajem, który był praktykowany jeszcze przez Słowian i plemiona bałtyckie.

W Polsce, w zależności od rejonu, nazywano je na różne sposoby. Do najpopularniejszych określeń należą jednak wyżynki, obżynki, okrężne oraz wieńczyny. Dożynki zawsze były niezwykle radosną tradycją, podczas której rolnicy dziękują naturze za ofiarowane przez nią dary.

Prawdopodobnie, dożynki w Polsce pojawiły się po raz pierwszy już na przełomie XVI i XVII wieku. Z początku na polskich ziemiach obrzędy były związane z kultem roślin i drzew, a dopiero później zaczęto łączyć je z rolnictwem. Obecnie święto rolników odbywa się na Jasnej Górze i mają charakter religijno-ludowy.

Przypada zwykle na jedną z niedziel września, tuż po zakończeniu żniw. W trakcie dożynek odbywają się liczne zabawy, podczas których ludzie świętują koniec wykonywania prac na roli.