kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia czeska – ciężkostrawnie i ze smakiem
producent fartuchów ochronnych https://bistronatalerzu.pl/jarocin

Wielbiciele tradycyjnych dań z pewnością zasmakują w sztandarowych potrawach kuchni czeskiej. Słynie ona raczej z ciężkostrawnych potraw, jednak skomponowanych w taki sposób, że zaskakują głębią swojego smaku. Wizyta w niewielkich gospodach, ukrytych w mniejszych czeskich miastach, może dostarczyć nam nie lada doznań, zarówno estetycznych, jak i smakowych. Najbardziej znanym czeskim daniem są oczywiście knedle. Nie sposób wyobrazić sobie udanej wizyty za naszą południową granicą bez skosztowania tego dania. Są to dosyć specyficzne kluski, przygotowywane na bazie mąki ziemniaczanej i drożdży.

srodowisko.ekologiczny.edu.pl

Czasami przyrządzane są na słodko, a następnie podawane z owocami w formie deseru. Popularnością cieszą się także brambory, czyli placki z ziemniaków zapiekanych z żółtym serem i cebulą. Zarówno knedle, jak i brambory zwykle serwowane są jako dodatek do mięs. Wśród tych z kolei najpopularniejsze w Czechach są dania z wieprzowiny oraz dziczyzny. Czeska gastronomia nie może pochwalić się szeroką gamą sałatek czy surówek. Najczęstszym warzywnym dodatkiem do dań jest duszona czerwona lub biała kapusta, co potęguje ciężkostrawność tej przepysznej kuchni.