kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.wowdevshop.com

Istnieje wiele przepisów na smaczne przekąski, również takich opierających się na rybach. Ryby to zresztą jeden z najważniejszych składników naszej diety, jako że dania rybne pomagają nam przyswajać wiele cennych składników odżywczych.

I głównie dlatego powinniśmy na stałe włączyć pokarmy rybne do naszej diety, zaczynając na przykład od roladek z łososia, czyli potrawy idealnej na imprezę z każdej okazji. Takie roladki to zresztą nie tylko bardzo smaczna przystawka przed daniem głównym, ale też bardzo szybka do wykonania przekąska, która z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zaczynamy od przygotowania filetu z łososia, myjąc go dokładnie i osuszając. Następnie kroimy go na 8-10 plastrów i przyprawiamy, wykorzystując do tego sok z cytryny oraz pieprz.

W dalszej kolejności na każdym z plastrów łososia kładziemy pora i zwijamy plasterki w roladki. Dla bezpieczeństwa można spiąć je wykałaczką, zyskując dzięki temu pewność, że nasze rolady się nie rozlecą.

Wszystkie zwinięte plasterki kładziemy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, które to z kolei umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Roladki powinny piec się przez około 8 minut, a po wyjęciu należy je oczywiście lekko ostudzić.

Pozostało nam jeszcze tylko zrobienie sosu, który idealnie wkomponuje się w danie i nada mu niepowtarzalny smak. W ten sposób tworzymy więc bardzo smaczną przystawkę, której przygotowanie wraz z podaniem na talerzu zajmie nam zaledwie około pół godziny.