kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.cantuspolonicus.pl

Ułożyć zbilansowaną dietę dla nastolatków nie jest trudno, ale co zrobić, by przypadła im choć trochę do gustu? Młodzież przecież gustuje w słodyczach i śmieciowym jedzeniu, którego wszędzie dookoła jest całe mnóstwo. Zapewne dużo da uświadamianie i propagowanie zdrowej żywności oraz przykład dorosłych, którzy pokażą, że również ją spożywają każdego dnia i to ze smakiem.

W okresie dorastania młodym organizmom potrzeba znacznie więcej niż dotąd wapnia, cynku, żelaza, białka, kwasu foliowego. W dobrze opracowanej diecie powinny się znaleźć produkty z każdej grupy, by nie dopuścić do jakichkolwiek niedoborów prowadzących do wielu chorób.

Warto tak przygotowywać posiłku, żeby zachęcały swoim wyglądem i zapachem każdego młodego człowieka. Bardzo pomocne w tym może okazać się wykorzystanie barwnych sezonowych owoców i warzyw.

Dobrze, jeżeli dania są robione z mało przetwarzanych produktów, aby zachowały większość naturalnych składników i były smacznie doprawione ziołami.