kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
opakowania na sztućce

Gołąbki w sosie pomidorowym to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej. Od lat gości na polskich stołach, od święta i na co dzień. Popularne są przede wszystkim gołąbki z mielonym mięsem, ale w staropolskiej kuchni przygotowywane były także gołąbki z ziemniakami. Do przyrządzenia staropolskich ziemniaczanych gołąbków będziesz potrzebować białej kapusty, kilograma ziemniaków, 6 łyżek kaszy manny, 2 jajek, cebuli i bulionu warzywnego. Kapustę obgotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odetnij twarde części. Aby przyrządzić farsz do gołąbków podsmaż pokrojoną cebulkę na maśle. Ziemniaki obierz i utrzyj na tarce. Wymieszaj razem z kaszą manną, jajkami, podsmażoną cebulką, majerankiem, solą i pieprzem.

Liście kapusty nadziewaj farszem ziemniaczanym i składaj. Uważaj, by farsz nie wypłynął. Złożone gołąbki włóż ciasno do rondla i piecz w 180 stopniach lub duś pod przykryciem przez 40 minut. Do garnka dodaj trochę bulionu, by gołąbki nabrały smaczku. Ziemniaczane gołąbki możesz podawać z sosem pomidorowym. W tym celu musisz najpierw sparzyć i przetrzeć pomidory. Gotuj je z wodą, a pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dopraw do smaku.