kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
pizzeria pomodoro

Wielu ludzi kojarzy kuchnię azjatycką z Chinami i ryżem. Okazuje się jednak, że jest to znaczne uproszczenie.

Sztuka kulinarna przypisywana Azji jest bardzo szerokim pojęciem. Kontynent podzielony jest na znaczną liczbę regionów, spośród których niemal każdy może pochwalić się odrębnymi technikami gastronomicznymi, a także wykorzystywaniem różnych przypraw i produktów.

Jeśli uważasz się za smakosza, nie możesz zlekceważyć dorobku kuchni azjatyckiej. W myśl filozofii przypisywanej tej sztuce kulinarnej, posiłki mają karmić nie tylko ciała, ale również dusze.

Właśnie dlatego potrawy z różnych rejonów Azji stanowią doskonale zrównoważone i starannie dobrane kompozycje smaków i aromatów. Ponadto Azjaci preferują zdrowe dania, składające się w dużej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

To właśnie odpowiednio przyrządzane jedzenie sprawia, że mieszkańcy kontynentu rzadko mają problemy z nadwagą. Potrawy kuchni azjatyckiej często zawierają w sobie znaczne ilości świeżych warzyw.

Jeśli przyrządzane są na ciepło, gotuje się je na parze lub wykorzystuje się w gotowaniu charakterystyczną patelnię (woka). W ten sposób zachowują większość swoich wartości odżywczych.