kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia azjatycka
soki zagęszczone https://www.opakowaniaok.pl/21-kubki-i-kufle

Wielu ludzi kojarzy kuchnię azjatycką z Chinami i ryżem. Okazuje się jednak, że jest to znaczne uproszczenie.

https://bistronatalerzu.pl/sroda-wielkopolska

Sztuka kulinarna przypisywana Azji jest bardzo szerokim pojęciem. Kontynent podzielony jest na znaczną liczbę regionów, spośród których niemal każdy może pochwalić się odrębnymi technikami gastronomicznymi, a także wykorzystywaniem różnych przypraw i produktów.

Jeśli uważasz się za smakosza, nie możesz zlekceważyć dorobku kuchni azjatyckiej. W myśl filozofii przypisywanej tej sztuce kulinarnej, posiłki mają karmić nie tylko ciała, ale również dusze.

Właśnie dlatego potrawy z różnych rejonów Azji stanowią doskonale zrównoważone i starannie dobrane kompozycje smaków i aromatów. Ponadto Azjaci preferują zdrowe dania, składające się w dużej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

To właśnie odpowiednio przyrządzane jedzenie sprawia, że mieszkańcy kontynentu rzadko mają problemy z nadwagą. Potrawy kuchni azjatyckiej często zawierają w sobie znaczne ilości świeżych warzyw.

Jeśli przyrządzane są na ciepło, gotuje się je na parze lub wykorzystuje się w gotowaniu charakterystyczną patelnię (woka). W ten sposób zachowują większość swoich wartości odżywczych.