kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Drożdżowa babka szafranowa, czyli staropolskie wypieki
www.2012gniewojca.pl https://exeller.be/produkt/exelsoy-960-izolat-bialka-sojowego-do-produktow-wegetarianskich/

Babka drożdżowa to tradycyjny, słodki element świątecznego stołu. Nie trzeba jej jednak przygotowywać wyłącznie z okazji świąt. Dla amatorów słodkich babek, każda okazja jest dobra do jej przyrządzenia. Do wykonania babki szafranowej będziesz potrzebować pół kilograma mąki, 6 dag drożdży, 150 ml mleka, 8 żółtek, 150 g cukru. A poza tym nie obędzie się bez dużej łyżki smażonej skórki pomarańczowej, kawałka laski wanilii, łyżki waniliowego ekstraktu, szczypty szafranu i soli oraz 30 ml spirytusu. Spirytus będzie potrzebny do zalania szafranu. Zalej go godzinę przed przystąpieniem do wykonania przepisu. Do roztartych z łyżką cukru drożdży, dolej 150 ml letniego mleka i dosyp 100 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka jaj utrzyj z cukrem na pianę.

Dodaj do niej pozostałość mąki oraz wyrośniętą masę. Dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Masło roztop w garnuszku i letnie dodaj do ciasta. Do masy dorzuć także posiekaną wanilię bez ziarenek, skórkę pomarańczową, łyżkę ekstraktu waniliowego i wcześniej namoczony w spirytusie szafran. Wyrabiaj ciasto kilka minut. Przygotuj formę do pieczenia babek. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką. Wyłóż formę ciastem do 1/3 jej wysokości. Odstaw, by wyrosło do 3/4 wysokości naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Piecz babkę około godziny.