kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Magia curry
zapaski kelnerskie http://bistronatalerzu.pl/srem

Nie da się ukryć, że curry jest przyprawą bardzo charakterystyczną dla kuchni indyjskiej. Okazuje się jednak, że tym terminem możemy również nazywać niektóre dania.

www.antilles-foot.com

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nazwa, którą w Polsce określamy popularną przyprawę, w tłumaczeniu oznacza po prostu „warzywa zalane w przyprawach”. Jak wygląda curry? W oryginale nie ma nic wspólnego z żółtym proszkiem, którym w naszym kraju doprawiamy dania stylizowane na kuchnię indyjską.

W pierwotnej postaci są to małe, ciemnozielone listki. Swoim wyglądem trochę przypominają liście laurowe.

Indyjski kucharz, zanim doda curry do potrawy, najczęściej krótko przesmaży je na patelni. W ten sposób wydobędzie z przyprawy cały jej aromat, który uwalnia się pod wpływem wilgoci i ciepła.

Warto również wiedzieć, że żaden bombajski kucharz nie pokusiłby się o skorzystanie ze sproszkowanej wersji przyprawy, którą w naszym kraju możemy kupić niemal w każdym w sklepie. W rzeczywistości jest to gotowa kompozycja różnych ziół, między innymi kardamonu, pieprzu, kolendry, kminu azjatyckiego, goździków, kurkumy i chilli.

Czasami w skład przyprawy mogą wchodzić także różnego rodzaju suszone kwiaty.