Magia curry
Nie da się ukryć, że curry jest przyprawą bardzo charakterystyczną dla kuchni indyjskiej. Okazuje się jednak, że tym terminem możemy również nazywać niektóre dania.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nazwa, którą w Polsce określamy popularną przyprawę, w tłumaczeniu oznacza po prostu „warzywa zalane w przyprawach”. Jak wygląda curry? W oryginale nie ma nic wspólnego z żółtym proszkiem, którym w naszym kraju doprawiamy dania stylizowane na kuchnię indyjską.
W pierwotnej postaci są to małe, ciemnozielone listki. Swoim wyglądem trochę przypominają liście laurowe.
Indyjski kucharz, zanim doda curry do potrawy, najczęściej krótko przesmaży je na patelni. W ten sposób wydobędzie z przyprawy cały jej aromat, który uwalnia się pod wpływem wilgoci i ciepła.
Warto również wiedzieć, że żaden bombajski kucharz nie pokusiłby się o skorzystanie ze sproszkowanej wersji przyprawy, którą w naszym kraju możemy kupić niemal w każdym w sklepie. W rzeczywistości jest to gotowa kompozycja różnych ziół, między innymi kardamonu, pieprzu, kolendry, kminu azjatyckiego, goździków, kurkumy i chilli.
Czasami w skład przyprawy mogą wchodzić także różnego rodzaju suszone kwiaty.