kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.baliccy-art.pl

Sposobów przygotowywania bigosu jest naprawdę wiele. W każdym domu praktykuje się inny przepis na te tradycyjne polskie danie. W staropolskiej kuchni nie znano koncentratu pomidorowego, dlatego przygotowanie bigosu obywało się bez tego produktu. Zużywano za to resztki szlachetnych wędlin i pieczeni. W tradycji zapisało się także dodanie powideł śliwkowych. Podstawą bigosu jest kapusta. Białą kapustę (5 kg), należy drobno poszatkować, a kiszoną (3 kg) pokroić. Kapustę wkładamy do garnka.

Zalewamy całość rosołem i dusimy pod przykryciem. Drobno pokrojone mięso i wędlinę smażymy na patelni wraz z cebulką. Bardzo dobrze sprawdzi się boczek, łopatka wieprzowa i kiełbasa (każde po 1,5 kg). Suszone grzybki moczymy, gotujmy i kroimy. Kroimy również wędzone śliwki. Wszystko dodajemy do naszego garnka z kapustą. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, różnymi ziołami, miodem, kawałkami jabłek oraz pomidorami bez skórki. By wydobyć smak i aromat bigosu, podlewamy go butelką wytrawnego wina.