kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Rogale Świętomarcińskie

Jedenasty listopada to data, która wszystkim kojarzy się z Dniem Świętego Marcina. Data ta ma jednak szczególne znaczenie w Wielkopolsce, a zwłaszcza w Poznaniu. Z okazji obchodów Dnia Świętego Marcina wypieka się bowiem słynne rogaliki. Skąd jednak wzięła się ta tradycja? Zwyczaj wypiekania rogali wywodzi się z pogańskiej tradycji składania bożkom ofiar z ciasta, zawijanego na kształt bawolich rogów. Z czasem jednak zwyczaj ten został przejęty przez Kościół, który połączył pogański zwyczaj z postacią świętego Marcina.

Według podań, święty Marcin słynął z dobroci i troski o innych. Pewnego dnia, gdy przyjechał odwiedzić potrzebujących, jego koń zgubił podkowę. Kształtem przypominała ona nieco rogale, które wypieka się właśnie z okazji jedenastego listopada. Dawniej te poznańskie wyroby trafiały całkiem za darmo do ludzi ubogich. W 1901 roku, zwyczaj wypiekania Rogali Świętomarcińskich został przyjęty przez Stowarzyszenie Cukierników i do dziś, w całej Wielkopolsce, cieszy się ogromną popularnością.