kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.obnie.com.pl

Śledź jest zdecydowanie zdrowym produktem spożywczym. To samo można powiedzieć o czosnku. Czosnek jest jednym z babcinych sposobów na wyleczenie przeziębienia czy wzmacnianie odporności. Co powiesz na to, by połączyć te dwa bardzo zdrowe produkty w jeden przepis? Oczywiście danie będzie smakować najlepiej, jeśli dodasz do tego kilka innych składników.

http://www.ciechsol.com/produkty-solne/produkt/Sol_Peklujaca_0_8_0_9

Oto produkty, które musisz zebrać: – 0,5 kg matjasów – śmietana 18% – 5 ząbków czosnku – liście selera – majonez – pieprz Co trzeba zrobić po zebraniu wszystkich składników? Podobnie jak większość przepisów z matjasem w roli głównej, tak i ten zaczyna się odpowiedniego przygotowania samego matjasa. Co znaczy odpowiednie przygotowanie? Przede wszystkim wymoczenie śledzia w wodzie. Możesz do wody dodać nieco octu albo cytryny. Przed moczeniem matjasa koniecznie sprawdź, jak ryba smakuje.

Być może ma już delikatny smak – wtedy absolutnie nie wrzucaj śledzia do wody, bo straci swoje właściwości smakowe. Jeśli już wyjmiesz matjasa z wody, odsącz rybę i pokrój w paski. Mogą być one dość grube, 3-4 cm. Następnie możesz rybę ułożyć w miseczce, głębokim talerzu lub półmisku.

Teraz czas na sos czosnkowy. Obrany czosnek najlepiej zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Wrzuć go następnie do osobnego naczynia. Do tego dodajemy majonez oraz śmietanę 18%.

Całość przyprawiamy wedle uznania, przede wszystkim pieprzem. Tak stworzyliśmy sos. Teraz czas na polanie matjasów sosem i danie gotowe. Aby było jeszcze lepsze, najlepiej wstawić je do lodówki i poczekać aż się przegryzie.