kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
nowoczesneleki.com.pl http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/

Dość powszechne jest przekonanie, że Indie są nie tylko krajem barwnym i głośnym, ale również… brudnym. Trudno się dziwić, skoro mowa o miejscu, gdzie po ulicach swobodnie spacerują krowy, a gęstość zaludnienia sięga niemal trzystu siedemdziesięciu osób na kilometr kwadratowy.

Warto jednak wiedzieć, że Hindusi czystość uważają za podstawę sztuki kulinarnej. Żaden mieszkaniec Indii nie przystąpi do gotowania, jeśli wcześniej gruntownie nie posprząta w kuchni.

Co więcej, ład w czasie pracy dotyczy również wizerunku kucharza. Przed przyrządzeniem potrawy powinien on zadbać o swój wygląd.

Hindusi w kuchni zawsze są czysto i schludnie ubrani. Jako ciekawostkę warto dodać, że indyjscy kucharze nigdy nie próbują potraw w trakcie gotowania.

www.msknet.pl

Tradycyjne posiłki w kuchni indyjskiej składają się z czterech części: przystawki, dania głównego, pikseli oraz pieczywa. Przy serwowaniu pożywienia również liczy się czystość i schludność.

Wszystkie potrawy podawane są w specyficzny sposób, który sprawia, że dania wzajemnie się nie dotykają. Na środku specjalnej, okrągłej tacy ustawia się miseczkę z ryżem.

Wokół niej zaś pojawiają się naczynia wypełnione pozostałymi przysmakami.