kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Grecja – kraina oliwek
http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/

W regionach, gdzie latem jest bardzo upalnie, a zimy są łagodne, najpopularniejsze jest lekkostrawne jedzenie. Właśnie dlatego dania kuchni greckiej można zaliczyć do potraw śródziemnomorskich, czyli w dużej mierze składających się z warzyw oraz owoców, świeżych ziół i specyficznych przypraw. W Grecji szczególnie cenione są te warzywa, które swój smak zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu, na przykład pomidory i papryka. Często stanowią towarzystwo dla powszechnie używanej baraniny oraz ryb. Do smażenia i sałatek chętnie stosowana jest oliwa z oliwek, znacznie zdrowsza niż oleje słonecznikowe czy rzepakowe.

W restauracji jako przystawkę często można spotkać też chleb maczany w oliwie. Również same owoce z drzew oliwnych są bardzo popularną przekąską. Oprócz świeżych ziół, do przyprawiania potraw dość obficie stosuje się czosnek. Turystę z Polski może zadziwić wykorzystywanie w kuchni liści winogron, które stosuje się do przygotowania dolmades, przypominających polskie gołąbki. Za sztandarowe greckie danie uznaje się musakę, czyli zapiekankę na bazie mięsa mielonego i bakłażana.

Na wakacjach możemy poszukiwać również sałatki, która u nas nosi miano greckiej, podczas gdy w swojej ojczyźnie będzie nazywana wiejską.