kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Groch z kapustą po staropolsku
DaGrasso ocet jabłkowy

Groch z kapustą najczęściej widziany jest na wigilijnym stole. Amatorzy tej potrawy mogą ją jednak przygotować bez względu na okazję. Każdy dzień jest dobry, by rozsmakować się w staropolskiej kapuście z grochem. Do wykonania przepisu potrzebny będzie kilogram kiszonej kapusty i kilogram grochu. Oprócz tego trzy cebule, cukier, masło, sól i pierz. Groch musi się dobrze namoczyć w zimnej wodzie. Najlepiej zostawić go na całą noc, a dla tych, którzy chcą zrobić to szybko, wystarczy godzina. Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć. Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną kapustę.

www.ipa3.org

Dolewamy szklankę wody, dodajemy soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z łyżką masła. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z kapustą. Wymieniamy wodę w garnku z grochem i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ziarenka będą miękkie, dodajemy je do również miękkiej kapusty. Dodajemy dwie łyżki masła i łyżkę cukru. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowe!.