kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Łosoś z sosem cytrynowym
koncentraty soków https://visgrana.eu/

Obiad, w którym główną rolę odgrywa ryba, bardzo łatwo jest przygotować. Warto przy tym pamiętać, że można jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo – z jedzenia ryby płynie bowiem wiele korzyści, jako że dania rybne posiadają wiele cennych składników odżywczych, na które powinniśmy zwracać szczególną uwagę i z tego względu postarać się włączyć rybę do swojej diety.

Dobrym pomysłem na obiad może być na przykład łosoś z sosem cytrynowym, który idealnie sprawdzi się jako danie na niedzielny posiłek, jak również danie świąteczne. Najpierw zajmujemy się łososiem – odcinamy skórę, myjemy i kroimy na filety.

W dalszej kolejności należy go odpowiednio przyprawić, sypiąc solą i pieprzem, ale też dodając nasiona kopru włoskiego, oliwę oraz sok z cytryny. Potrzebne będzie nam naczynie żaroodporne, w którym wylądują filety z łososia.

Przez około 10 minut łosoś powinien „odpocząć” gdzieś na boku naszej kuchni, a na kolejne 10 minut należy wstawić go do mocno rozgrzanego piekarnika, albo wykorzystując funkcję grilla, albo też nastawiając temperaturę na około 230 stopni Celsjusza. Teraz możemy zająć się sosem cytrynowym i na początek obrać oraz pokroić w kostkę cebulę.

Wraz z łyżeczką masła zeszklić ją w rondelku, a następnie wlać 1/3 szklanki białego wina i dodać sok z cytryny, gotując całość przez 10 minut, w czasie których sos powinien się zredukować. Po odstawieniu z ognia do sosu dodajemy miód oraz masło i miksujemy blenderem w taki sposób, aby płyn stał się gładki.

Danie można podawać z surówką z kopru włoskiego.