kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Śledź doskonale nadaje się do rozmaitych połączeń. Niektóre z nich mogą być bardzo zaskakujące. Najlepszym przykładem jest matjas z ryżem i brzoskwinią. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, to możesz już brać się za szukanie wymaganych składników.

Takim daniem na pewno zaskoczysz gości. Oto produkty, które musisz zebrac: matiasy – 5 sztuk czerwona papryka – 1 sztuka ryż biały w torebkach – 1 sztuka brzoskiwnie z puszki – 3 sztuki kukurydza konserwowa w puszce – 1 sztuka ogórek kiszony – 3 sztuki majonez Hellman’s – 3 łyżki jajko – 4 sztuki sól – 3 szczypty Jeśli składniki są już przygotowane, możesz przystąpić do krojenia. W pierwszej kolejności jednak najlepiej zając się matjasem. Śledź jest często zbyt słony, a wtedy przyda się wymoczyć go w wodzie.

www.elajablonska.pl

Moczenie może zabrać nieco czasu, więc warto, by matjas leżał w misce z wodą, kiedy Ty będziesz już kroić kolejne składniki. Wcześniej możesz wstawić również ryż oraz jajka. Pokrój brzoskwinie i odsącz je z nadmiaru soku, to samo zrób z ogórkami oraz papryką. Najlepiej pokroić owoce i warzywa w średniej wielkości kostkę.

Na końcu pokrój również wymoczonego matjasa oraz ugotowane na twardo jajka. Teraz możesz pomieszać wszystkie składniki, a także dodać pozostałe elementy przepisu. Mowa o kukurydzy oraz ryżu. To już niemal wszystko.

Pozostaje tylko przyprawić całość odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane danie zostaw na piętnaście, dwadzieścia minut. Kiedy już się przegryzie, dodaj majonez. Teraz pozostaje już tylko skosztować pysznej potrawy.