kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Staropolska uczta – golonka
www.klinika-orka.pl kursy kuchnia włoska poznań

Możesz urządzić sobie ucztę w staropolskim stylu. Na stole musi znaleźć się oczywiście golonka. By golonka dobrze smakowała, niezbędne jest jej właściwe przyrządzenie. Kilogramową golonkę myjemy i nacieramy przyprawami.

Najlepiej wstawić mięso do lodówki, aż na 24 godziny. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kładziemy golonkę i zarumieniamy ze wszystkich stron. Odlewamy nadmiar tłuszczu i dusimy na małym ogniu, stopniowo dodając wody lub rosołu. Obieramy i kroimy 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera i 2 cebule.

Podsmażamy wszystko na maśle. Można dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Wszystko dodajemy do duszącej się golonki.

Jeśli chcemy, by golonka miała chrupiącą skórkę, możemy wstawić mięso wraz z warzywami do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Golonkę można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dobrze smakuje z chrzanem czy musztardą. Warzywa, które dusiły się razem z mięsem również wykładamy na talerz.

Cieszymy się smakiem staropolskiej golonki.