kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
provid.com.pl

Prawdopodobnie żadne inne danie austriackie nie jest równie popularne, co sznycel wiedeński. To mięsne danie serwowane jest w restauracjach na całym świecie. Mieszkańcy Austrii do dziś sprzeczają się odnośnie tego, komu zawdzięczają sznycla. Bez względu na to uważa się, że po raz pierwszy Wiener Schnitzel został zaserwowany w drugiej połowie XIX wieku. Pomimo upływu lat, sznycel wiedeński nie stracił na popularności. Wręcz przeciwnie, potrawa ta jest chętnie przyrządzana zarówno przez wszystkich mieszkańców tego kraju, ale nie tylko.

Wiener Schnitzel obowiązkowo powinien być przyrządzany z cielęciny. Uważa się, że najlepszą częścią cielęciny jest udziec. Obecnie od tej zasady panują znaczne odstępstwa. Sznycel po wiedeńsku z powodzeniem może być przygotowywany z mięsa wieprzowego. Samo przyrządzenie sznycla nie przysparza wielu trudności. Wybrane mięso należy rozbić, doprawić do smaku solą, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

www.wydawnictwopuls.pl

Kolejnym krokiem jest podsmażenie mięsa do czasu, aż przyjmie złocisty koloryt.