kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Ukraińskie przysmaki: barszcz i pierogi
Hotel Silvia Gold Gliwice restauracja gliwice komunia przyjęcia okolicznościowe

Kuchnia ukraińska słynie na świecie nie tylko z pulchnych placuszków i gorących bułeczek. Jest znana również z wyśmienitych pierogów, a także przepysznych zup. Przygotowywane w tradycyjny, domowy sposób, mogą zaspokoić podniebienie nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.

Mieszkańcy Ukrainy przez lata wyspecjalizowali się w mącznych daniach. Ręcznie lepione pierogi mogą być nadziewane niemal wszystkim. Znajdziemy w nich farsz mięsny lub serowy.

Zdarza się także, że wnętrze pieroga wypełnia kasza gryczana lub owoce. W zależności od smaku potrawy, mogą być serwowane ze śmietaną lub okraszone skwarkami. Popularnością cieszą się również niewielkie warenyky, przypominające nasze polskie uszka.

Podczas pobytu na Ukrainie, warto skusić się również na zupę. Największą sławą cieszy się tutaj barszcz ukraiński. W tradycyjnie przygotowywanym wywarze z buraków możemy znaleźć znaczne ilości warzyw i mięsa.

Czasami można spotkać też tak zwany „zielony barszcz”, który w Polsce nazwalibyśmy po prostu zupą szczawiową. Popularna jest także „juszka” przyrządzana ze świeżych ryb. Właśnie Ukrainie zawdzięczamy przepisy na wiele chłodników.

W tradycyjnej wersji są podawane z jajkiem i śmietaną.