kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

O wzrok dbamy na różne sposoby – nosimy okulary, nie czytamy przy niedostatecznym świetle, nawadniamy oczy. Mimo to, problemy się pogłębiają, oczy łzawią, pieką. Przyczyna może tkwić w niedoborze niektórych składników odżywczych.

Zdrowa dieta ma wpływ na jakość naszego wzroku. Niedobór retinolu (witamina A) zawartego w marchwi, szpinaku, dyni powoduje zespół suchego oka, a czasem nawet kurzą ślepotę. Witamina A oraz E to silne antyoksydanty niwelujące ryzyko uszkodzenia oka, przez wolne rodniki.

Jedzenie cytrusów, czerwonych i zielonych warzyw oraz owoców bogatych w kwas askorbinowy, nazywany witaminą C, hamuje rozwój zaćmy. Jedząc tłuste ryby dostarczamy organizmowi kwasy Omega-3 poprawiające kondycję oczu. Sięgając po kwaśne porzeczki, czy aronie i inne ciemne owoce dostarczamy do organizmu antocyjany, które chronią naczynia krwionośne oka.

Czarne borówki i jagody są źródłem cennej luteiny chroniącej plamkę żółtą oka oraz siatkówkę. Aby oczy nie traciły zdolności widzenia w ciemnościach, należy jeść produkty bogate w cynk.