kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Zapiekany dorsz to doskonały pomysł na obiad, jak i na urozmaicenie swojej diety potrawą rybną. Takie potrawy powinny zresztą na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie, gdyż regularne spożywanie ryb niesie za sobą wiele korzyści – w tym także tych zdrowotnych ze względu na cenne składniki odżywcze znajdujące się w rybach.

biznes.nokia6300.pl

W jaki sposób przyrządzić więc zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym? Zaczynamy od przygotowania filetów, które trzeba oczywiście dokładnie umyć, a następnie osuszyć i przyprawić. Kolejny krok to stworzenie swoistej panierki z bułki tartej z dodatkiem skórki z cytryny, bazylią, masłem oraz sokiem z cytryny.

Taką panierką polewamy filety, które następnie lądują w naczyniu żaroodpornym. Teraz możemy zabrać się za zrobienie sosu pomidorowego i przy tej okazji warto skorzystać z gotowych pomysłów dostępnych w saszetkach, dzięki czemu bez problemu i bardzo szybko stworzymy pyszny sos – w tym przypadku do sosu dodamy m.

in. śmietankę oraz oliwki, co nada potrawie słonawy akcent.

Naczynie z filetami z dorsza zalanymi sosem pomidorowym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut. Całość podajemy wraz z dodatkiem ziemniaków lub makaronu, otrzymując w ten sposób pyszne i oryginale danie, które da się przygotować w mniej niż godzinę.

Warto więc posiadać taki przepis w swojej książce kucharskiej, tym bardziej, że potrawy rybne powinny być podstawą w diecie każdego z nas.